Neprofitne.rs

U Srbiji postoji preko 33 hiljade registrovanih neprofitnih organizacija (udruženja, fondacija i zadužbina). Kada smo otvoreni i transparentni u onome čime se bavimo, naš rad je vidljiviji, a podrška zajednice i donatora veća. Tako efikasnije sprovodimo promenu koju želimo da vidimo u društvu. Zato smo lansirali Neprofitne.rs - online platformu za ocenu transparentnosti i integriteta neprofitnih organizacija, preko koje NPO mogu da pokažu svoju otvorenost i uticaj, a donatori i zajednica donesu odluke o tome koga je najbolje podržati.


Koje podatke sadrže profili 

Profili neprofitnih organizacija se sastoje iz četiri sekcije:

Osnovnih podataka - kao što su naziv, zastupnici, misija, sajt, kontakti i sl.

Podataka o programima i rezultatima - poput informacija o projektima i aktivnostima.

Finansijskih podataka - kao što su godišnji izveštaji i struktura donatora.

Podataka o resursima organizacije - poput broja volontera, kancelarije ili opreme.

Više o izvorima podataka pročitajte ovde.


Koji su nivoi transparentnosti

U zavisnosti od vrste i količine objavljenih podataka, a na osnovu algoritma, neprofitne organizacije dobijaju jedan od bedževa za transparentnost:

Sva udruženja, fondacije i zadužbine, registrovana u APR-u, automatski imaju profil sa osnovnim podacima. (Omogućeno na osnovu otvorenih podataka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom i APR-a.)

Kada organizacija preuzme svoj profil, da bi dobila bedž za prvi nivo transparentnosti, neophodno je da objavi dodatne podatke o svojoj neprofitnoj organizaciji, kao na primer: logo, misija, podaci o zastupniku...

Da bi jedna neprofitna organizacija pokazala viši stepen odgovornosti prema svojoj zajednici i donatorima, potrebno je da podeli svoje osnovne finansijske podatke, poput godišnjih izveštaja.

Kada organizacija objavi sve podatke iz prethodnih nivoa, a uz njih i podatke o svom uticaju, kao i dodatne finansijske podatke, pokazuje da je potpuno otvorena i transparentna. Zato dobija bedž za najviši nivo transparentnosti.


Kako se koristi

Ako ste donator, novinar ili zainteresovani građanin, dovoljno je da u pretrazi ukucate ime organizacije koja vas zanima, ili da odabirom različitih filtera (o lokaciji, oblasti rada, godišnjem budžetu i nivou transparentnosti) dođete do spiska organizacija koje ispunjavaju zadate kriterijume.

Ako ste neprofitna organizacija koja želi da izgradi svoj integritet i popuni svoj profil, to možete učiniti sasvim jednostavno popunjavanjem formulara sa ovog linka. U zavisnosti od vrste podataka koju deliš, automatski ćeš dobiti bedž za transparentnost, a potom i poverenje donatora i zajednice.

Podatke o neprofitnim organizacijama možete istražiti i pomoću interaktivne mape.


O Catalyst Balkans

Platformu Neprofitne.rs je lansirala Fondacija Catalyst Balkans uz podršku USAID-a, Čarls Stjuart Mot fondacije i UNDP-a.

Catalyst Balkans je posvećen razvoju filantropije na Zapadnom Balkanu kroz podatke i tehnologiju. Verujemo da je najbolja promena ona koja dolazi iznutra - da društvo i zajednicu najbolje razvijaju i menjaju ljudi koji tu žive i rade. Zato je unapređenje lokalne filantropije ključno, a podaci i tehnologija nam omogućavaju da donosimo bolje odluke i efkasnije reagujemo. Pogledajte i druge platforme Fondacije Catalyst Balkans:

Giving Balkans - aplikaciju sa vizuelizovanim podacima o donacijama na Zapadnom Balkanu.

CiviCatalyst - platformu za upravljanje odnosima sa zajednicom.

Donacije.rs - crowdfunding platformu za neprofitne organizacije.